Havasıyla, toprağıyla, insanıyla cömert bir şehir Adana. Memleketçi halkının sempatikliğini de severiz, namı Türkiye sınırlarını aşan kebabını da.
Hemen hemen her gün ilginç haberlerine şahit olup, şırdanını, bici bicisini konuştuğumuz Adana’yı daha yakından tanıyalım. Nasıl ki İstanbul’da gezerken, ayaküstü yenilebilecek yiyecek simit ise, Adana’da da “Bir dürüm yiyelim” derler. Gerek yemekleriyle, gerek kültürüyle, bir şekilde herkesin hayatında bir ‘Adana’ vardır. Meyvesi meyve, sebzesi sebze , yazı cehennem, kışı bahar, baharı yaz gibi. İşte Adana tam da söylediğim gibi, aklını karıştıran fakat bağımlısı olacağın bir şehir.
Çok Sıcak Çok!
Toros Dağlarının güneydoğusundaki pamuk başkenti Adana’nın en güzel zamanları Nisan, Mayıs; fakat Ekim ve Kasım ayları da serin olması açısından tercih edilebilir. Adana yazın sıcak. Çok sıcak. Öyle böyle değil… Ağustos’ta gitmek yangın gibi bir şey. Yazın bu şehirde birçok dükkan kepengleri akşama doğru açıp, havanın serinlemesini bekler. Yaz sıcağında sabah günlük hayata devam etmenin püf noktalarını Adanalı iyi biliyor ama senin serin ayları tercih etmende fayda var. Zaten Adanalıların da büyük kısmı yaz mevsiminde Karataş ya da Mersin’deki yazlık evlerine gidiyor.
Sanırım Türkiye’deki en merkezi havalimanı olan Şakirpaşa’dan oteline ulaşmak çocuk oyuncağı gibi bir şey. Tabii gezmek için en rahat yol kendi arabanla gelmek. Karayolu ile gelenleri göğe değen Torosların çam ağaçlarıyla kaplı manzarası bekliyor olacak. Pratik bir ulaşım aracı olarak Türk Hava Yolları’nın ‘kanatları’ da bir başka seçeneğin. Üstelik sene içinde yurt içi uçuşlar için pek çok kampanya yapılıyor.
Eski Ve Yeni Adana
Eski ve Yeni Adana olarak karşımıza çıkan şehirde, Seyhan Barajı’nın imarı ve Çukurova Üniversitesi’nin açılmasının ardından modern yerleşim bu tarafa doğru gelişmiş. Daha güncel ve çağdaş bir manzara var.
Gazipaşa Bulvarı ile Ziyapaşa Bulvarı kentin en aktif bölgeleri. Her şehirde olduğu gibi alışveriş merkezleri, kafe ve barlar bu caddeler etrafında dizili. Bulvarın hemen az ötesinde Atatürk’ün ve Ziya Paşa’nın da heykelleri yer alıyor. Atatürk Parkı’nda bir demli çay molası verip, etrafı gözleyebilirsin. Renkli insanların memleketinde işlerin nasıl yürüdüğünü merak ettiğine eminim.
Gezilecek Yerler: Taş Köprü
Roma İmparatoru Hadrianus’un eseriyle tanışın. Adana’nın sembol yapısı Taş Köprü, günümüzde Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerini birbirine bağlayan tarihi bir yapı. Yalnız bütün sütunlar günümüze ulaşamamış tabii. Köprünün Seyhan ayağında, altı minareli devasa Sabancı Camii bulunuyor.Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa, botanik bir nefes alanı var: Adana Merkez Park.En güzel Adana fotoğrafını çıkarabileceğin yerlerden biri. Taş Köprü ayrıca dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olarak biliniyor.
Adana Ulu Camii: Sabancı Merkez Camiinden başka en bilindik cami Adana Ulu Cami (Ramazanoğlulları Camii) de 16. yy.’dan kalma yaşlı bir eser. Caminin kusursuz ‘dikdörtgen’ mimarisini fark etmemek elde değil. Doğu cephedeki avlu kapısında ve cephesinde, siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılması ayrı bir hava katmış. Hemen hemen her şehirde Ulu Camii, adından bir ibadethane görmek mümkün ama Adana beni etkiledi.
Tarihi Kazancılar Çarşısı: Büyük Saat’in yanında yer alan tarihi çarşı, geleneksel Anadolu kapalıçarşı örneklerinin eskilerinden biri. Bakırcıların ve kazancıların çarşısı olsa da günümüzde gündelik ihtiyaçlara yönelik her türlü dükkan var. Egzotik bir ortam bekleme; bildiğimiz tarihi bir halk çarşısı. Karnın kazınmaya başladıysa Kazancılar Kebabta bir porsiyon sipariş edebiliriz.
Büyük Saat: Ali Münif Caddesi üzerinde, 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük saat kulesi duruyor. Kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiş. Kulenin inşası sırasında Osmanlı’da başka Saat kuleleri vardı. Ancak bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saat. Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan saat kulesi, 1998’deki büyük Adana depreminde bile ayakta kalmayı başarmış.
Etnografya Müzesi
Adana Etnografya Müzesi: Çukurova’nın yerlileri ve Toroslar’ın yerlileri sayabileceğimiz yörüklere yönelik tarihi eşyalara sahip müze 1983’te açılmış, şehir merkezi Kuruköprü Mahallesi’nde.
Seyhan Barajı, Baraj Gölü: Akdeniz’e dökülen en büyük akarsu olan Seyhan Nehri, Adana il merkezine de yıllar boyu katkı sağlamış durumda. Adana’yı Seyhan Nehri’nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi baraj, aynı zamanda baraj üzerindeki güzellikleriyle de yerel halka serinleme fırsatı veriyor. Aynı zamanda baraj gölü iklim ve rüzgâr açısından yılın oniki ayı sporcuları ağırlıyor. Türkiye Kürek federasyonu, 2012 yılında Kürek Milli takım seçmelerini ve Akdeniz kupası Türkiye şampiyonası yarışmalarını Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirmiş. Seyhan kuşkusuz Adana için büyük bir ganimet.
Eski Baraj ve Regülatör Köprü: Adana yeme içme notlarımızda bulunan birçok basit lezzeti keşfedebileceğin baraj gölü kıyısı ve eski bagaj, aynı zamanda Seyhan regülatör köprüsü ile kıyı şeridi ile de gezinmek için birebir.
Şahmeran Kalesi: (Yılankale): Adana il sınırları içinde kalan yapı şehir merkezinden biraz uzaktadır. Çukurova’nın ender yükseltilerinden birine konumlanmış olup, tarih boyu İpek Yoluna bekçilik yapmış olan bu eser, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor.
Varda Köprüsü: Batı tarafında Karaisalı ilçesinde yer alan bu muazzam demir yolu köprüsü 99 metre yüksekliğinde ve 200 metre uzunluğundadır, 1912’de Almanlar tarafından inşa edilmiş.
Adana’nın Meşhur İlçeleri
Adana’nın ilçeleri şu şekilde: Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık, Yüreğir.
Türkiye’nin sanayileşmiş ilk şehirlerinden olan Adana, sınırları içerisinde bulunan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri ile ayrı bir ilgi odağı. Gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahip şehirde, gezerken ulaşım için metroyu, belediye otobüslerini, özel halk otobüslerini ve minibüsleri kullanabilirsin.
Adana Mutfağı Hakkında
Yemek konusunda Adana’nın ayrı bir yeri var hepimizde. Dünyaya mal olan Adana kebabını tatmayan bir kültür kalmadı. Yöresel yemekleri oldukça zengin olan Adana, yemeğinde baharatı abartmayı sever. Adana denince akla gelen ilk yemek tabi ki kebap fakat mönü bununla sınırlı değil. Liste uzayıp gider…
- Analı Kızlı
- Kabak Çintme
- Şalgam suyu
- Karakuş Tatlısı
- Bici Bici (buz ve nişasta ile yapılan tatlı)
- KarsambaçÇamlıyayla (karlı tatlı)
- Yüksük Çorbası
- Kısır
- Mahluta çorbası
- Sıkma
- Adana kebap
- Adana lahmacun
- Analı kızlı
- Mumbar
- Kırkkat
- İçli köfte
- Tike kebabı
- Şırdan
- Karakuş
- Fellah köftesi
- Ciğer kebabı
- Humus
- Kaburga