Denizi yok ama şifalı suyu var. Namı yok ama bu şehrin tepe tepe, bölge bölge bitmek bilmeyen bir mazisi var. Afyonkarahisar’a selamlar!
Gitmiyoruz; Türkiye’nin birçok şehrini gözden çıkarmışız. Neden yahu? Her bir karışına ayak basmadık yer bırakmadan o pasaportu koy cebine; bir teklifim var. Havalar soğumaya başladı diye tatil planlarını rafa mı kaldırdın? Afyon’un sıcak sularında şifa bulmak için bir hafta sonuna erken rezervasyon yap derim. Böylesine bereketli toprakları görmezden gelmek istemeyen çok sayıda medeniyet Afyon topraklarına yerleşmiş. Atatürk’ün dâhice stratejilerine yerinde şahit olmak, tüyler ürperten bir tarihin duvarlarına dokunmak, haşhaş tatlısının tadına varmak da bir bahanen olmalı. Türkiye’nin taş üstünde uyuyan bu kentinde ne yer ne içer, nereyi gezersin; bir bakalım.
‘’Afyonkarahisar, Son Büyük Zaferin Kilidi Oldu, Esası Oldu. Türk Ordusunun, Türk Subay ve Komuta Heyetinin Yüksek Gücünü ve Kahramanlığını Tarihte Bir Daha Tespit Eden Çok Büyük Bir Eser’’ diyordu Mustafa Kemal Paşa.
Afyon Kalesi
Afyon kalesi 225 metre civarında ve volkanik bir dağın tepesine kurularak muazzam bir tabiat görseli. Tepede burna gelen temiz hava ve hafif baş dönmesine rağmen çok güzel. Kış aylarında bir kere kar yağdı mı yaz aylarına dek bir daha da kalkmayan, buz pistinden farkı olmayan yollarıyla kışın da bir başka. Başka ama kışın gitmeyin, fotoğraflarına bakın; çok soğuk.
İhsaniye Ayazini Kasabası: Bu kasabanın Frigler zamanından buyana kullanıldığı bilinmektedir. Bizans ve Roma Dönemlerinde bu Oyuklar Aile ve Tek kişilik mezarlık olarak kullanılıyordu. Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya oyulmuş kilise ve şapeller bulunmaktadır.
Sultan Divani Mevlevihanesi
13.yüzyılda kurulan Mevlevihane, Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biri olduğu için tarihi değeri büyüktür. Mevlana’nın yedinci kuşak torunu tarafından yeninden kullanıma açılan Mevlevihane içerisinde dervişlerin kendilerini inzivaya çektiği çile odalarını görebiliyorsunuz. Mevlevihane’de düzenlenen etkinlikler boyunca “40 ayrı kazanda 40 hatimli” aşure dağıtılıyor.
Buzluk Mağarası: Buzluk Mağarası’na ulaşmak için, Kirazlı Yaylası’ndan itibaren 3 saatlik zorlu bir yürüyüş gerekmektedir. Ardıç ve fındık ormanları arasında bulunan patikadan yürüyerek önce Kapı Kayalar’a daha sonra Yongalı mevkiinden Elmas Deresi’ne ulaşılıyor. Dereden itibaren, karşı yamaçlardaki kayalıklara doğru tırmanmak gerekir.
Büyük Taarruz`un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği Kocatepe’ye gidersiniz.
Kapadokya dışında peri bacalarını görebileceğiniz yerlerden biri Frig Vadisi. Araçsız gitmek ölüm gibi bir şey. Kayadan oyulan anıtsal ölçekli basamaklı sunaklar, girişleri platodan başlayan kaya merdivenleriyle inilen tonoz örtülü kaya tünelleri, anıtsal kaya sarnıçları, kabartmalar… Keza Cem Yılmaz’ın A.R.O.G filmini burada, Döğer Köyü’nde çekti.
Selimiye Kaya Mezarları
İscehisar İlçesine bağlı Selimiye (Sarıçayır) köyünün çevresinde bulunan kayalıklarda, Bizans döneminde yapılan kayaya oyma, aile ve tek mezar odaları, mezar tekneleri var

Zafer Müzesi
Büyük Tarruz sırasında Atatürk’e karargahlık etmiş yer. Hem kültür şöleni hem de tarihi bir yer. Listene ekleyebileceğin bir başka yer olarak kaydedebilirsin.

Frig Vadisi
Frigler bu bölgede, kült mezar ve mezar anıtları biçiminde, büyük boy kaya blokları üzerine işlenen Ana Tanrıça Kübele kültüne ait tapınak cepheleri ve aslan kabartmalarıyla dünyanın en ilginç ve en değerli eserlerini yaptılar.
Gazlıgöl Kaplıcaları
İhsaniye ilçesindeki meşhur Gazlıgöl Kaplıcalarında şifalanırken, burada bulunan termal tedavi merkezlerinde konaklama şansın var. Gazlıgöl Kaplıcalarının bir başka özelliği ise Kızılay maden suyunun mineral bakımından oldukça zengin sulardan elde ediliyor olması. Yine Ömer kaplıcası, Hüdai kaplıcaları, ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.