Avrupa Vizesi Schengen Nasıl Alınır?

Vize, bir ülkeye giriş ve çıkış yapmak için yetkili makamlardan alınması gereken izin belgesidir. İlk kez yurt dışına çıkacak dostlarım için detaylı bir rehberle Avrupa vizesi alma sürecini anlattım.

Kimi ülkelere vizesiz giriş yapmak mümkünken, kimi ülkeler kendi makamlarınca belirlenen usullere göre bir giriş belgesi talep eder. Kimi vizeler internet üzerinden online alınabilirken, Schengen ve ABD gibi vizeleri konsolosluk görüşmeleri sonucu alabiliyoruz. Tüm bu vize sürecini anlatmaya başlıyorum;

Schengen Ülkeleri

Öncelikle seyahat edeceğiniz ülkenin nasıl bir prosedür izlediği hakkında bilgi edinin. Schengen ülkelerini iyi tanıyın. İşte Schengen ülkeleri; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan…

Gerekli Belgeleri Toplayın

Genellikle pasaport, başvuru formu, fotoğraf, seyahat sağlık sigortası gibi belgeleri içeren belgeler ülkeye göre değişiklik göstermekte. Gideceğiniz ülkenin vize dökümanlarını toplayarak işe başlayabilirsiniz. Schengen Vizesi için başlıca gerekli belgeler ise şu şekilde;

  • Geçerli bir Pasaport
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Son 6 Aylık Banka hesap dökümü
  • SGK belgeleri
  • Vize başvuru formu (online olarak indirebiliyorsunuz)
  • Gidilecek ülkeye göre vize başvuru dilekçesi (İngilizce ve Türkçe olarak)
  • İkametgâh belgesi (E-devlet üzerinden alabilirsiniz)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devlet üzerinden alabilirsiniz)
  • Mesleki durum belgesi 
  • Evli kişiler için evlilik cüzdanı
  • Seyahate dair konaklama ve uçak rezervasyonlarının çıktıları
  • Başvuru Ücreti

Detaylı Başvuru Süreci: Erkenden Randevu Alın

Vize işlemleri sırasında eksik evrak olması durumunda başvurunuz olumsuz gelebilmektedir. O yüzden eksiksiz bir vize dosyasıyla konsolosluğa gittiğiniz emin olun.

Evrakları hazırladıktan sonraki süreç ise vize alacağınız ülkenin konsolosluğundan bir randevu almak.Vize randevusu için önerilen tarih, ideal olarak seyahate çıkmadan önceki 1 aydır. Online olarak randevu oluşturabilirsiniz. Vize ücretini euro olarak yanınızda bulundurmanızda fayda var. Bazen ödeme için kendi para birimlerini talep edebiliyorlar. Schengen vize ücreti 2023 yılında yetişkinler için 80 Euro. 6-12 yaş arasındaki çocuklar için ise vize ücreti 40 Euro‘dur. 6 yaşın altındaki çocuklar için Schengen vizesi ücreti alınmaz.

Parmak İzi Talebi

Konsolosluğa gittiğinizde parmak iziniz alınacak. Daha önce parmak izi testi verdiyseniz tekrar vermenize gerek yok. Parmak izi sistemde 5 yıl kayıtlı kalır, bazı durumlar haricinde bu süre içinde yeniden parmak izi talep edilmez.

Gerekli evrakları ve pasaportunuzu yetkili kişilere teslim ettikten sonra bekleme sürecine geçeceksiniz. Pasaportunuzun direkt ev veya iş adresinize gelmesini talep edebileceğiniz gibi, konsolosluktan da teslim alabilirsiniz.

Sonuçlanma Süreci 1-3 Hafta

Vizenin sonuçlanma süreci genellikle 1 ila 3 hafta arasında sürer. Başvurunuzun onaylandığına dair bir mail alacaksınız. Başvurunuz kabul edilirse, vizenizi alabilirsiniz. Vizeniz size pasaportunuzla birlikte teslim edilecektir. Vizenizin ne kadar süre geçerli olduğunu, ülkede ne kadar kalabileceğinizi ve hangi faaliyetleri yapabileceğinizi kontrol edin.

Bir Vize Şirketiyle De Hareket Edebilirsiniz

Bireysel olarak evrak toplamakta hazırlık yapmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız, vize şirketleriyle de adım adım vize alabilirsiniz. Bu şirketler sizin atlayabileceğiniz, gözünüzden kaçan birçok konuda size destek oluyor ve hatasız bir vize sürecine imza atıyorlar. Vize almak başlı başına eksiksiz bir evrak dosyasından geçmiyor tabii; günümüzde vize redleri aldı başını gidiyor. ‘Ben nerede hata yaptım?’ diye soruyor olabilirsiniz. Bu bazen evraklarınızla alakalı olmayabilir; siyasi sebepler, hastalık durumundan da kaynaklı olabilir; bakınız Korona’da kimse kapılarını açmadı.

Yine de vize sürecinde sizin bir hatanız olmamalı. Vize aldığınız ülkeden giriş yapmanız da oldukça önemli. Daha önce Yunanistan’dan vize alıp, Fransa’ya girdiyseniz bir sonraki vizenizin iptali söz konusu. Hangi ülkeden vize alacağınız, aldığınız ülkeye giriş sadıklığınız ve tabiki seyahat sürenizi aşmamanız diğer önemli konular. Ben defalarca Schengen Vizesi almış biri olarak naçizane önerilerimi anlattım. Hali hazırdaki 5 senelik Schengen Vizemi ise Vize Merkezi adlı şirketle birlikte aldım. Size de öneririm.

Herkese bol seyahatler!

      Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım Kamp Rehberi

      Doğanın kucaklaması, cıvıl cıvıl kuşların senfonisi, çatırdayan kamp ateşinin sıcaklığı… Kampın cazibesi, günlük yaşamın dijital uğultusundan bir soluklanma…

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      You May Also Like