Yukarı Avusturya’nın göller bölgesindeki en eski kasabası Hallstatt, doğanın cömertliği içinde kaybolmuş sakinliği ile bilinmekte.
Bin kişiden az nüfuslu bu şirin kasaba, yüksek dağların eteklerine serili doğasıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Hallstatt’a Nasıl Giderim?
Avusturya’nın Salzkammergut kentinde bulunan Hallstatt, büyüklüğü açısından çok ünlü olmadığından havaalanına sahip değil. Değil havaalanı, ölen insanlar için yeteri gömü alanı bulunmadığından, her on yılda bir eski mezarlardan çıkarılan kemiklerin yerine, yenileri konuluyor.
İlk olarak Viyana uçuşunuzun ardından tren ile Obertraun’a varıp, oradan da göl üzerinde yapacağınız keyifli bir bot yolculuğu sonucunda Hallstatt’a varıyorsunuz.
Kışın yağan karın bu kadar yakışan bir kasaba olmasının yanında, çoğu yerin kapalı olmasına sebep oluyor. Ziyaret için en uygun zaman, yılın mayıs-eylül ayları arası.
Tarihine Göz Atalım
Hallstatt, dünya tarihinin en eski tuz madenine sahip olması sayesinde, ekonomik geçimini tuz üretiminden sağlıyor.
Tarihi 14. yüzyıla dayanan Hallstatt Market Meydanı, kafe, restoran, hediyelik eşya satan mağazalar ve konaklayabileceğiniz otellerle çevrili. Meydanda bulunan ‘Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’ (Holy Trinty ) sütunu oldukça önemli.
5 yılda tamamlanmış bir diğer simge olan Hallstatt Protestan Kilisesi’nin yapımı 18. yüzyıla dayanıyor. Bu bölgede göl kenarındaki restoranlarda birbirinden lezzetli tatlı su balıkları ile akşam yemeğinizi taçlandırırsınız.
Tuz Madeni
Bir uçtan diğer ucunu yürüyerek bir saatte bitirebileceğiniz kasabayı, elektrikli göl botuyla gezebilir veya ‘Salzwelten Tuz Madeni’ turuna katılabilirsiniz. Bölgenin en yüksek yeri olan bu maden turuna füniküler ile çıkarken, mimarisiyle büyüleneceğiniz kemik evler bu keyifli yolculuğunuza eşlik edecek.
Çin’de Taklit Bir Hallstatt Var!
Hallstatt doğal güzelliğinin yanı sıra, küçücük bir alana sığdırdığı zengin tarihi, yaban hayatı, yerel festivalleri ve kış sporları alternatifleriyle yoğun ilgi görüyor. Özellikle Asyalı turistlerin gözdesi haline gelen kasabanın bir diğer özelliği, dünyada birebir kopyası yapılan ilk ve tek yerleşim yeri olması.
Hallstatt’ın her köşesi, 2011 yılında çakma üretimde bir dünya markası olan Çinliler tarafından kopya edildi. Guangdong Eyaleti’nin Huizhou şehri yakınlarında birebir aynısını yaptılar. Bu doğa harikası yeri taklit etmek için tam 940 Milyon $ bütçe harcadı. Sizce benzemiş mi?
Müthiş bir yer emeğine sağlık