Başkent Ankara’da Gezilecek Yerler

Cumhuriyet’in kurulduğu bu toprakların geçmişini hayat et; çevrende gördüğün her binanın bir ağırlığı var; ismi, cismi, bir hatırası var: Ankara’dayız.

29 Ekim 1923’te, Cumhuriyet yönetiminin ilan edilmesi anısına çıkacağın Ankara yolculuğuna bir renk olalım, rehber olalım istedik. Ata’nın huzuruna çıkıp görevini yaptıktan sonra, hazır oralara kadar gitmişken Ankara’nın tozunu yutarsın. Bu kente başkentlik yakışıyor; kuraklığında o asaleti ve siyasi havayı alıyorsun. Orta Anadolu’nun Anıtkabir’e yakışan memleketini tanımak, her parçasında Atatürk’ü bulmak ve tarihi serüvenine çıplak gözle şahit olmak için gidiyoruz. Memurunu, buz kestiren soğuğunu ve deniz manzarası görmeyen şehri bir ‘Angaralıya’ sorun.

Ülkemizin Başkentini Tanıyalım

Bu kentin sadece kendi yerlisine tattırdığı duygular var: Antalya’dan gelen adama bu şehrin sıcağını zor yaşatırsın. Çünkü Ankara’da mekânların mimarisi değil, ortam önemlidir; dönen muhabbet, yanındaki insan özeldir. Mesai bitiminin ardından memurların,askerlerin veya calışanların manzarası gözüne kalabalık bir görüntü verebilir. Lakin bir banka oturup 1 saat kadar beklersen; manzaranın nasıl eridiğini, dinginleştiğini göreceksin. Coğrafya dünyanın her yeri kendi içinde bir rüya. Yaşam tarzı, kültürü, insanı farklı. Huyları farklı, vatanı aynı olsa da görüşü farklı. Demem o ki Ankara Ankara olmanın hakkını verdi her zaman. Başkent olmanın ağırlığını her zaman taşıdı.

Ankara Gezimizi İzliyoruz…

Önce Atamın Huzuruna…

Üç günlük bayram tatilini Ankara’da geçirmek için bundan daha güzel bir fırsat olamazdı. Şehir gezindeki ilk işin, kuşkusuz, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, anıt mezarını ziyaret etmek olsun. Binlerce insan bu özel günde, atanın huzurunda duasını edip, saygı duruşunda bulunacak. Barış Parkı’nı, Aslanlı Yol’u, Anıt blokunu, İstiklal Kulesini, İnönü’nün lahtini, Mehmetçik’in bayrağını ve tören alanını ziyaret ettikten sonra, binanın içerisinde, Atatürk’ün balmumu heykelini görüp, sesini dinleyebilirsin. Ankara’nın en güzel yerinde, en anlamlı mevkiinde bulunmanın gururu bir başka. İnsanların ilgisi, kalabalığın anıt önünde buluşması hoşuna gidecek.

Atakule’den Şehir Kalesi’ne

Çankara’da bulunan kentin simgesi Atakule, ikinci durağın olabilir. Botanik parkına sırtını yaslayan yerde seyir teraslı alışveriş merkezini ve gurme restoranları bulacaksın. Hamamönü’nde kahvaltı sonrası Ankara Kalesi‘ne de mutlaka geçmelisin; Manzarayı seveceksin.

Ankara’nın politik havasına sanatı katan müzelerle devam edelim. Rahmi Koç Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Atatürk, Evi Müzesi, Hava Kuvvetleri Müzesi, TRT Müzesi ve dahası için seçimini yapıp, navigasyonları çalıştır.

Ulucanlar Cezaevi

Ulucanlar Cezaevi’nin yapılış tarihi, cumhuriyetin ilk yıllarına dayanıyor. 1925 yılında inşa edilen cezaevinin geçmişi, Türk siyasi hayatından kesitler sunuyor adeta. O dönemdeki infazların gerçekleştiği duvarların arasında olmak tüylerini diken diken ediyor. Ulucanlar Cezaevi sadece infazların değil, tanınmış mahkûmları ile de tarihe ismini yazdırdı. Çok gazeteci girdi kapısından, çok şair bu dört duvarına arasında gün saydı. Nazım Hikmet de, Ahmet Arif de kaldı burada; Deniz Gezmiş de… Mankenlerin hapishanede kullanılması ve hoparlörden aktarılan sesler derinden etkiliyor insanı. Bu müzeyi özellikle önermek istedim; tarihe dokunduğun bu ortamdan pişman olmayacaksın.

TBMM Binası’na Ziyaret

Gelelim bir diğer Ankara ikoniğine:  Kızılay, tüm Bakanlıklar ve TBMM’ye olan yakınlığı ile Ankara’nın merkez noktası. Meydan doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişiminde. Devlet’in kokusunu, siyasetin ve tarihin dokusunu buram buram hissedeceğin yerdesin. Aynı zamanda hem eğlence hem de alışveriş olanaklarına sahip ender bölgelerden bir tanesi. Güvenpark, Kızılay Meydanı çevresinde zaman ayırmanı önereceğim ilk yer. Burada Başbakanlık binasını görebilirsin.

Başkentin simge parkı Kuğulu da, yola çoluk çocuk çıktıysan, onları mutlu edecektir. Gençlik Parkı’na gidip lunaparkta eğlenmek de bir diğer seçeneğin.

ODTÜ’yü De Unutmayalım

Belki de gençliğinde yana yana test çözüp kazanmak istediğin ODTÜ Müzesi’ni de görmek istersin. Yeşili bol, kampüsü keyifli bir üniversite ortamı için okulu da ziyaret etmeyi dene.

Ulaşım Seçenekleri

Şehre karayolu ve havayoluyla ulaşım mümkün. İster Türkiye’nin her yerinden uygun fiyatlarla otobüs yolculuklarını tercih edebilir, istersen de şehir merkezine 25 km. uzaklıktaki havaalanını da tercih edebilirsin. Hızlı tren ayrılacılığını sona sakladım; 3 saatte şehirdesin. 

Hacı Arifbey Restoranı

Kuğulu Park’tan çıktıktan sonra bir Ankara gezisinde olmazsa olmaz yemek durağı Hacı Arifbey Restoranı. Eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in evinin karşısında Güniz Sokak’ta bulunan restoran hem karnını, hem de sohbetini doyuracak.

Mithatpaşa Caddesi’ne döndükten sonra dümdüz ilerleyerek Kocatepe Camii’ne çıkacaksın. Tıpkı İstanbul’un Sultan Ahmet’i gibi, Ankara’nın gözde camisi.

Ankara’da Ne Yenir?

  • Saç Kavurma
  • Kebap
  • Ankara Döneri
  • Pide
  • Yöresel Ankara kahvaltısı
  • Ankara tava
  • Beypazarı Güveci
  • Öllüğün Kölü
  • Beypazarı Kurusu

DİĞER TURİSTİK YERLER

  • Hamamönü
  • Pirinç Han
  • Cebeci Antika Pazarı
  • Göksu Parkı
  • Seğmenler Parkı
  • Kızılay Meydanı
  • Alaaddin Sokak
  • Cadde
  • Beypazarı Çarşısı
  • Tunalı Hilmi Caddesi
  • Harikalar Diyarı Parkı
  • Ulus Gençlik Parkı
  • Atakule
  • Elmadağ Kayak Merkezi

Gerçek Bir Hayat Hikayesi: 127 Saat

Doğa sporlarıyla ilgilenen Aron Ralston’ın, kanyon tırmanışı sırasında 360 kilogramlık bir kayaya sıkışarak 127 saatte verdiği yaşam mücadelesi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like