Bir Bilet Üç Ülke: Basel Havalimanı

Basel Euroairport, İsviçre’nin Basel, Fransa’nın Mulhouse ve Almanya’nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası bir havalimanı. Yani uçağının indiğin yer 3 ayrı ülkeye çıkıyor.

Sana iddialı bir bilet aldıracağım; bir taşla üç kuş vuracaksın. Yani gerçekten de adı gibi tam bir “Euro-Airport” deneyimi yaşayacaksın. Aslına bakarsan üç farklı ülkeye kapı açan namına nazaran oldukça tenha ve küçük bir havalimanı. Avrupa vizesini cebe atan Euroairport’a koşuyor. Bakalım bu havalimanında yolculuk nasıl işliyor…

Biz İsviçre Basel şehrine, oradan da Fransa’nın masal Colmar Kasabasına bir haftalık bir plan yaptık. İstanbul’dan meşhur Basel Havalimanı’na indiğimde gözlerime inanamadım. Üç ayrı çıkış kapısı vardı; Fransa, İsviçre, Almanya… Nasıl yani? Şöyle yani; Euro Airport İsviçre’ye ait ama üç ayrı ülkeye komşu sınırda duruyor. Birkaç saat içinde ülkeler arası seyahat edebiliyorsunuz.

Üç Ülkeye Kapı Açıyor: Fransa, Almanya, İsviçre

Euroairport’tan İsviçre’nin Basel, Fransa’nın Mulhouse ve Almanya’nın Freiburg şehrine geçebiliyorsun. Bunun haricinde trenle Fransa’nın küçük masal şehri Strasbourg’a, İsviçre’nin herhangi bir şehrine, Freiburg’dan Almanya’nın içlerine doğru gidebilirsin. Almanya’nın pasaport kontrolü yok. Bir araba kiralaman işini görür.

İsviçre’den Fransa’ya 22 Km

Yerleşim olarak Fransa sınırları içinde yer almasına rağmen havalimanı aslında İsviçre’ye ait. Havalimanından alınan vergiler Fransa ve İsviçre arasında paylaşılıyor.

İsviçre Schengen’e dâhil olmadan önce havaalanında çok büyük sıkıntılar oluyordu. Yolcuların mağduriyeti diz boyuydu. Aktarmalı uçuşlar birçok yolcuya maddi kayıp yaşattı. Fakat bugün değişen şartlar ve yapılan anlaşmalarla tek bir biletle gideceğin Euroairport’tan 3 ayrı ülkeye giriş yapılabiliyor. Havaalimanı, Basel’e 6 km, Mulhouse’a 22 km ve Freiburg’a 70 km uzaklıkta.

Burayı kullanan havayollarının arasında ucuz havayolları da var. Dolayısıyla çok avantajlı fiyatlara aktarma yapabilirsin. Trenle Fransa’nın küçük masal şehri Strasbourg’a, İsviçre’nin herhangi bir şehrine, Freiburg’dan Almanya’nın içlerine doğru gidebilirsin.

Havalimanındaki her şey o kadar ‘ortak’ ki, bir bar bile farklı çıkışlara bakabiliyor. Hatta bu barın iki ayrı çıkışından aldığın ürünler iki farklı kurdan satılıyor. Sosyal medyada chek- in yapmakta zorlanacağın bir havalimanı olduğu kesin. Kendini aynı anda 3 ülkede gösterirsin ki bu yalan değil.

Şöyle ilginç bir bilgi de edindim; Bu bölgede Fransa’da yaşayıp, Almanya’da ev kiralayıp İsviçre’de çalışan insanlar çokmuş. Bir saat içinde ülke şehirleri arasında geçişler yapıyor ve Almanya’da yaşarken, Basel’e işe gidebiliyorlarmış.

İşte o meşhur çıkış kapıları…

Basel Gezilecek Yerler

Basel İsviçre’ye bağlı. Almanya-Fransa-İsviçre’nin buluşma noktasında küçük bir şehir. Bugün, ilaç endüstrisi için ciddiye alınan küresel bir merkez. Basel’in Fransız, Alman ve İsviçre sınırlarının birleşme noktasındaki konumu, çok kültürlü yapısına katkıda bulunuyor. İsviçre ayrıca Michelin yıldızlı restoranların da başkenti gibi. Birbirinden farklı konseptleriyle kendine kaliteli bir akşam yemeği ısmarla.

Orta Çağ’dan kalma Eski Şehir bölgesi var mesela; Avrupa’da en iyi korunan yerlerden biri. Ren Nehri’nin batı tarafındaki Basel Eski Şehri’nde, parke taşlı sokakları, asırlık binaları gibi gerçekten güzel bölgeler var. Eski şehirden geçerken hala ibadet yeri olarak kullanılan tarihi Basler Münster Basel Katedrali’ni gör.

Burada insanlar nehir etrafında yürüyüş yapmayı ya da merdivenlerden ayaklarını suya sokmayı çok seviyor. Hatta nehirde yüzenlere bile rastlayabilirsiniz. Şehir içinde tramvayla da dilediğiniz yere gitmek mümkün. Ulaşım kartı almanız yeter. Kırmızı rengiyle dikkat çeken Müster Basel Katedrali, şehrin buluşma meydanı belediye binası Marktplatz ve Rathaus, güzel sanat eserleriyle ünlü Kunstmuseum’u, Tengualy Çeşmesi, Mittlere Brücke gibi yerler gezilebilir. 

En İyi Ciğer Nerede Yenir

Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında pek bir meşhurdur ciğer yemeği. Antepli sabah saatlerinde kahvaltı…

Comments1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like