Sokak lezzetleri demek, şehrin kimliği demektir.Boyoz’lu kahvaltılar, kokoreçli akşamlar ve taze midyeler! Güzel İzmirimin karış karış sokaklarından en iyi yemekleri önermek için geldik!
Küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz ve sadece malzemeler ve tarifler değil; yemek kültürü de bambaşka hallere bürünüyor. İstanbul’da simit, İzmir’de Gevrek diyoruz. Roma’da, Meksika mutfağından bir tabak sipariş ederken, Dubai’de geleneksel bir Orta Doğu yemeği ile günü bitirebiliyoruz. Dünyamız giderek daha bağlantılı hale geldikçe, yemek kültürü artık nereden geldiğine bağlı kalmaz ve çok geniş bir alana yayılır. İşte tam da bu noktada, fazla değil; 4 saat kadar uzağa, İzmir’de kültür yemeklerini deniyoruz!
GEVREK Mİ, SİMİT Mİ?
Bir yiyeceğin kültürel DNA’sını, temel lezzetlerini takdir ettiğiniz kadar, onu yapan şefleri de onurlandırırsınız. Bazen bir esnafı, bazen bir anne mutfağını… Sizlerde yakın çevrenizde ‘İzmir’de biz simite gevrek’ diyoruz muhabbetini yapmışsınızdır. Oxford Sözlüğü’nde bile bir tartışması oldu. Kimileri gevrek ve simitin farklı olduğunu, süt ve maya konusunda farklılık gösterdiğini söylemekte. Neyse gel gelelim biz bir nefis gevreğimizi aldık; sahile doğru karnımızı doyurduk. Çıtır çıtır bir doyum yaşadık. Fiyatı 7 TL.
YENGEN, KUMRU
Yengen ve Kumru ile devam edelim. Kumru ekmeğinin arasına kömür ateşinde pişirilmiş sosis,sucuk,erimiş kaşar peyniri ve turşu dilimleri, üstüne de mayonez ketçap eklenen bir çeşit sandviçten bahsediyoruz aslında. Kulağa basit geliyor olabilir; ta ki Şevket Usta’da tadına bakana kadar… ‘O senin yengen’ esprilerine geçmeden önce bu sandviçin bir isim hikayesi de var. Hikayeye göre; yeni tanıştığı kız arkadaşını devamlı gittiği büfeye götüren adam, arkadaşının siparişini verirken yengen diyerek malzemelerin bol konulması işin kaş göz işareti yapmış. Siparişi alan kişi yemekleri getirdiğinde buyurun yengen diyerek servis etmiş. Sandviçin ismi bundan sonra yengen olarak kalmış. Doğru bir kaynaktan mı okudum bilmiyorum ama yemesi kadar sipariş etmesi de keyifli bir hal almış. Bir adet Yengen fiyatı ise 150 TL.
SÖĞÜŞ: DENEMEDEN BİLEMEZSİN!
İzmir sokak lezzetleri denince akla ilk olarak söğüş gelir desek yanlış olmaz. İçerisinde; beyin, dil ve yanak gibi kuzu parçaları yer alır ve ince ince kıyıldıktan sonra baharatlarla harmanlanıyor. Eşim çok sevmiş olsa da benim damak tadıma pek uymadı. Siz yine de yeni lezzetler denemekten hiçbir zaman çekinmeyin; favoriniz olacak.
FARKIMIZ TARZINIZ: KOKOREÇ
Kokoreç de bir başka tartışma konusu. İstanbul ve çevresinde bildiğiniz satır kıyım kokoreçlerden ve domates süslerinden eser yok İzmir’de. Bambaşka bir usülle satırla kıyılmıyor; kokoreçler halka ya da madalyon biçiminde kesiliyor ve domates, maydonoz gibi ek ürünlerle harmanlanmadan sade şekilde servis ediliyor. Ben iki halini de sevdim. Siz ne dersiniz yorumlarda buluşalım… Kokoreç fiyatları ise 120 TL civarında seyrediyor.
BOYOZLU KAHVALTILAR
Kahvaltı gibi kahvaltı; hızlı ve doyurucu bir ünlü ile devam ediyoruz: Boyoz! İzmir’in en vazgeçilmez sokak lezzetlerinin başında boyoz. var Yapısal olarak milföy gibi her ısırıkta parça parça dağılan hamur işi kahvaltı. Günümüzde İzmir’in her fırınında, her seyyar satıcısında görebilirsiniz. Görebilirsiniz ama en iyisini nerede yersiniz? Dostlar Fırını’nda! Boyoz yemenin maliyeti ise adet başına 10 TL.
LOKMANIN PAPUC DAMA: BOMBA!
‘Bütçeli İzmir Sokak Lezzetleri’ YouTube videomda eşimin sürekli benimle ilişkilendirerek yaptığı ‘bomba’ esprilerinin mimari tatlıyı konuşalım biraz da… İncecik çıtır hamurunun içindeki akışkan çikolatasıyla gönülleri feth eden bomba tatlısı lezzetli olduğu kadar mideye oturuyor da… Aslında İzmir’in meşhur lokmalarına da rakip bir tatlı oldu son zamanlarda…
İçerisine kuş üzümü, tarçın veya çam fıstığı katılmaz, sadece karabiber ilave edilerek yanına dilimlenmiş limonlarla, soğuk bir şekilde yeniyor.
Bomba fiyatı ise 20 TL.
MİDYECİLER BURADA MI?
Seveni var, sevmeyeni var… Yalnız midye diye bir şey varsa şayet İzmir’e bir yolculuk var demektir; İçerisine sadece karabiber ilave edilerek yanına dilimlenmiş limonlarla, soğuk bir şekilde satışa sunuyor. Ebat olarak da diğer şehirlere göre küçüktür. Taze taze yemek isterseniz çarşıda akşam yürüyüşüne davetlisiniz.
Bonus bir mekan önerisi de yapayım isterim; Çeşme’de BOA restoranda hayatımda yediğim en iyi etlerden birini yedim. Şimdi tüm detaylarıyla YouTube’dan İzmir Sokak Lezzetleri’ni izleyelim… İyi seyirler…
İzmir’in sokak lezzetlerini çok güzel bir şekilde özetlemişsin Selen🤍 Okurken İzmir seyahatim gözümün önünden aktı sanki…
eylülün başında izmire gidiceek olmamızdan dolayı senin bu güzel araştırmalarını okumaya geldim ama bir sokak lezzeti değil de izmirde görebileceğiniz en güzel yerler adlı çaloimano görmeyi çok isterdim ama yine de eline emeğine sağlık yollukta ilk okuduğum araştırman harika olmuş 💗💗 ailecek birde karadeniz turu yapmayı planlıyoruz o zaman gelip onu da okuyacağım inşallah✋♥♥♥
Selen abla çok iyi site açmışsın videonda ismimi söylersen sevinirim İsmim:Mirza