Gerçek Barbie & Ken’in Tarihi Serüveni

Son zamanlarda pembeye doyduk; kült bir temsili karakterin vizyona giren filmiyle yine Barbie ve Ken’i konuşuyoruz. Barbie’nin yıllar boyunca yaşadığı kültür devrimine kapıları aralıyoruz.

Tüm bu Barbie hikayesi, Barbie oyuncak şirketi Mattel’in kurucu ortağı Ruth Handler’ın, kocası Elliot ile birlikte kızlarının sahte kağıt bebekleriyle oynamasını izlemekten ilham almasıyla başladı aslında. Çift çocuklarının bu ilgisini plastik ikon bir bebek ile piyasaya sürmek için kolları sıvadı.

İlk Barbie’yi Görmüş Müydünüz?

Yaratıcısı olan Greta Gerwig’in Barbie’sinin piyasaya sürülmesi, ikonik bir ilgi dalgası yarattı. İlk olarak 1959’da New York Oyuncak Fuarı’nda piyasaya sürüldü. O zamanların oyuncak sektörü, bebeğin uzun vadeli bir başarı yakalayacağından şüpheliydi. Lakin hiç de öyle olmadı… Barbie bebeği olmayan kız çocuk bırakmadılar… Barbie’nin resmi doğum günü, dünyaya resmen tanıtıldığı gün olan 9 Mart 1959 olarak tarihe geçti. İlk tanıtıldığı sene ise 300.000 adet barbie satıldı.

Bakınız ilk tanıtılan Barbie;

Barbie 250’den Fazla Kariyer Yaptı

Bu plastik bebeğin 250’den fazla kariyeri var desem inanır mısınız? Bir doktordan oyuncuya, bir rock yıldızından bir bilgisayar mühendisine kadar her şey oldu. Frida Kahlo Barbiden tutun da, başkan stili ile aday olduğu bir konsept bile var… Zaman zaman Barbie’ye bir kız kardeş ve yakın arkadaşlar da tasarlanarak piyasaya çıktı. Ama benim araştırırken en çok etkilendiğim Barbie serisi ise kanserli çocuklar için üretilen bebeklerdi. Mattel, kanserli genç kızlara yardım etmek için, Barbie’nin Ella adında kel bir arkadaşını üretti. İlk olarak 2012 yılında üretildiler, sadece sınırlı sayıda doğrudan hastanelere dağıtıldılar. 

Sık Sık Eleştirilerin Hedefi Oldu

Barbie yıllar boyunca cinsiyetçilik suçlamalarıyla karşı karşıya geldi. Gerçekçi olmayan bir beden imajını teşvik eden ve daha fazlasını yapan bir dizi skandala maruz kaldı. Barbie ortaklıkları ise “kızlara kadınlara eğlenceli bir şekilde ilham vermeyi öğrettiğini” iddia ederek bu endişeleri reddetti. Bu eleştirilerin ardından Barbieler, dört vücut tipi, yedi cilt tonu, 22 göz rengi ve 24 saç stilinde geldiler. Hali hazırda vizyona giren Barbie filmiyle bu konular tekrar tartışılmaya başlandı. Barbie Psikolojisi hakkında makaleler yayımlanmaya devam ediyor.

Ken’in Hikayesi

Barbie’nin tekrar tekrar uzun süredir erkek arkadaşı olan Ken Carson, 1961’de Barbie’den iki yıl sonra çıktı. Ken, Ruth Handler’ın oğlunun adını aldı.

Barbie bebek için bir erkek arkadaş yaratma fikri, Ruth’un küçük kızların bebekleriyle romantik hikayeler ve çift oyunları hayal etmekten hoşlandığını fark ettiğinde ortaya çıktı. Hikaye, çiftin bebeklerle oynamaktan ve onlar için hikayeler yaratmaktan hoşlanan kızı Barbara’dan ilham aldığını söylüyor.

“Ken” ismi, Ruth Handler’ın oğlu Kenneth’in onuruna seçildi. Aslında fikir, Ken’in Barbie’nin ideal erkek arkadaşı, maceraları ve fantezi oyunları için bir arkadaş olmasıydı. Bu vizyonu göz önünde bulundurarak, Ruth Handler ve Mattel ekibi Ken bebeği için tasarım ve konsept geliştirdi.

Ve karşınızda Barbie’nin oyun dünyasını tamamlayan Ken ortaya çıktı.

İlk Ken’in sarı saçları vardı. Kısa ve geriye doğru; saç rengi ve stili farklı sürümlerde zaman zaman değişikliğe uğradı. Hem toplumdaki erkek güzelliğinin çeşitliliğini hem de gelişen beklentilerini yansıtmak için çok çeşitli saç stilleri, göz renkleri ve cilt tonları vardı. Tarzına ek olarak, meslekleri de değişti.

Filmini henüz izlemeye fırsatım olmasa da, kendi çapımızda bir Barbie filmi çekmiş bulunduk; İyi seyirler!

Karış Karış Tokyo’yu Anlattım

Japonya’nın başkenti ve dünyanın en kalabalık metropolü Tokyo’dan selamlar getirdim dostlar! Eski balıkçı kasabası zamanla nasıl bir megakente…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like