Adil fiyatlandırma, havalimanlarında görmenizin mümkün olmadığı bir durum. Bu krizi kontrol edebilmenin tek bir yolu var; bilinçli harcamalar.
Her gün milyonlarca insan, havaalanlarından dünyanın bir noktasından diğerine vızır vızır hareket ediyor. Havaalanları kimi zaman bu yolculuğu gerçekleştirdiğin bir aracıdan çok, yatıp kalktığın bir evin oluveriyor. 4 saat sonraya ertelenen uçuştan önce bir alışveriş turuna çıkman, kalan son dakikalarda bir kahve kapman muhtemel. Havaalanı sınır kapısından girdiğin andan itibaren 20 liralık yemek olur sana 40. Binlerce ülkenin para birimi, içeride bir sirkülasyon halinde. Unutma; havaalanlarındaki ekonomi, senin bildiğin piyasaya göre işlemiyor. Sen ne yap et, içeride kendini ve cebini koru.
HAVAALANLARI NEDEN PAHALI
Havalimanlarının kiralarını tahmin etmek istemezsiniz; e haliyle içeride güzel ücretlerle çalışan binlerce personel var. İçeride çok fazla bir depo girdisi çıktısı her zaman mümkün olmayabilir. Bu da sınırlı kapasite demek oluyor. İçerideki mağazaların vergileri de yüksek fiyatlandırmaların bir başka nedeni. Döviz kurundaki dalgalanmalar da malum. Mecbur kalmadıkça, satın almaman gereken ürünlerden birkaç hatırlatma yapalım.
GÜMRÜKSÜZ MAL
Duty-free’ler, sıradan müşteri için neredeyse hiçbir zaman kar edeceği bir anlaşma yapmaz. Yüksek vergileri olan bir ülkede yaşayan bir sigara içicisi iseniz önemli miktarlarda tasarruf edebilirsin ancak elektronik ürünler, güzellik ürünleri ve tasarımcı cüzdanları gibi lüks eşyaların genellikle evde veya çevrimiçi olarak daha ucuza mal olduğunu göreceksin. Tabii bu durum müşterinin arz-talep dengesine göre de değişebilir.
Perakende satış fiyatlarına (yerel alışveriş vergileri dâhil) kıyasla iPad’ler ve likör gibi öğeler üzerinde iki kez düşünün. Çözüm? Gümrüksüz alışveriş yaparken, küçük bir ödev yapın. Önceden çevrimiçi olun ve önceden bazı maliyet karşılaştırmaları yapın.
YABANCI PARA BİRİMİ
Havalimanlarındaki döviz büroları çoğu zaman yüksek işlem ücretleri ile yolcuları vurduğundan, havalimanı paranı değiştireceğin en son yer olsun. Bunun bedelini ödemeye hazırsan, öyle olsun. İyi bir strateji, ATM’den para alarak döviz almak; Bu şekilde, muhtemelen havalimanı döviz sayaçlarında sunulan oranlardan çok daha iyi olan döviz kuru oranını elde edersin.
HEDİYELİK EŞYA
Havaalanı hediyelik eşya mağazaları genellikle, başka yerlerde çok daha az yer bulabilen ciddi şekilde işaretlenmiş malları satar. Artı olarak mallar oldukça özgün olmaya eğilimli; yani dışarda bulamayacağın caydırıcılıkta.
Bu kuralın istisnaları var, çünkü bazı havaalanları yerel zanaatkârlar tarafından hazırlanmış hediyeler gibi benzersiz bulgular sunar. Her zamanki gibi tavsiyemiz, terminale gitmeden önce araştırmanı yapman; Karaya çıktığında neyin ne olduğunu bilirsen; havaalanında ihtiyacın olan her şeyi satın alabilirsin.
BOYUN YASTIĞI
Terminallerinde sıkışıp kalan gezginler, özellikle boyun yastıkları gibi özellikle uygun seyahat ürünleri söz konusu olduğunda, tüketici karşıtı fiyat düzenlemelerinin avına düşüyorlar. Boyun yastığınızı önceden online sipariş etsen, içi pamuk dolu bir kumaşa yığınla para vermek zorunda kalmazsın.
RESTORAN YEMEKLERİ
Havalimanlarındaki restoranlarda, menü fiyatlarının başka yerlerde olduğundan daha yüksek fiyatlarda olduğunu zaten biliyorsun. Bunun bir nedeni var: Restoranlarda ‘işletme giderleri genellikle havaalanlarında sokak konumlarından daha yüksektir. Ancak gıda fiyatları, fiyatları karşılaştırmak isteyen yolcular için karışıklığı artırarak terminal tarafından bile farklılık gösterebilir.
Bu krizin basit bir çözümü var; kendi yemeğini evden getir. Ya da meyve gibi daha uygun fiyatlı atıştırmalıklardan yararlan.