Kuzeyde Haliç, doğuda İstanbul Boğazı, güneyde Marmara Denizi, batıda da Zeytinburnu ve Fatih. Tarihi yarımadanın en güzel hikâyesidir Eminönü. Şimdi eski fotoğraflara bakınca anlıyor insan nelerin değiştiğini…
Yeni Camii, Mısır Çarşısı, Sirkeci Tren Garı, baharat kokan sokakları ve kızaran balıkların yükselen dumanı… Nasıl da güzel anlatıyor İstanbul masalını. Eminönü ilçesinin bulunduğu mevki, İstanbul’un ilk kurulduğu mevki.
Gelin hep birlikte, tarihi İstanbul’un kuruluşu kadar eski olan Eminönü’nün eski fotoğraflarına düşelim…
Eminönü Dedin mi: Balık Ekmek
Balık ekmek semtle özdeşleşen bir ikon. Her köşesinde bir tezgâhta pişer hamsiler, istavritler. İlk zamanlar kıyıya doğru bağlanmış teknelerden balık ekmek satılırdı. İnsanlar bota doğru çömelir sırasını beklerdi. O tekneden yediğin balığın tadı bile bir başkaydı. Eskiden kağıda sarar verirlerdi; ayaküstü yerdik. Şimdi işi büyük restoranlara döktüler; kafeler açtılar.
Seyyar satıcısından demirhindisine, balık ekmekçisinden korsan kasetçisine, camisinden, vapur iskelelerine say say bitmeyecek milyon türden rengi bünyesinde barındıran bir semt burası. Bakırcısı var, kahvecisi var, şekercisi var, dokuması var, toptancısı var, nişancısı, düğüncüsü, kınacısı… var da var. Aklınıza gelebilecek her türlü absürt ihtiyacın bile toptancısını bulmak mümkün. Eminönü eli boş göndermez.
Her Türlü İncik Boncuk Dükkanı Var
Bu esnafın bir de yazlıkçısı var. Sıcak günlerde tezgâhını açar, kışın ortadan yok olurlar. Karpuz dilimleri satan el arabaları, çiçekçiler, sucular, tahtakaleciler, dondurmacılar dolar, taşar. Labirent gibi sokaklarda sayısız dükkân. Vitrinler dar sokaklara taşmış. Ciddi bir kalabalık, herkesin elinde koca koca torbalar… Çeşit çeşit peynirden elektronik eşyaya, düğün süslemelerinden kahveye, tavladan zücaciyeye, oyuncaktan porselene yok yok.
Postane Binası, Mısır Çarşısı
Eminönü, yüzlerce yıllık tarihe sahip olan camileri ile ünlü bir semt. Hem Eminönü’nün hem de İstanbul’un simgelerinden biri olan Yeni Camii’ni mutlaka gezin.
PTT Müzesi ve Tanzimat Müzesi olmazsa olmaz. Bu müzelere Müzekartınız ile giriş yapabilirsiniz. Büyük Postane binası 20.yy’ın başında Posta ve Telgraf binası olarak Ulusal Mimari’nin önemli temsilcilerinden biri olan Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiş.
Fatih Eminönü’nde bulunan ve mimari açıdan eşsiz bir güzelliğe sahip olan yapılar arasında, tarihi kütüphaneler de bulunuyor. Nuruosmaniye Kütüphanesi ve Atıf Efendi Kütüphanesi bu yapılar arasında en dikkat çekenlerden. Mısır Çarşısı’nı söylemiyorum bile…
Tahmis Kahvesi’nde közde Türk kahveniz gelsin…Ayrıca İstanbul’a gelen turistlerin evlerine götürebilecekleri her türlü hediyelik eşya da buradaki dükkânlarda satılıyor. Bakınız Türk lokumu…
Közde Türk Kahvesi, Hanlar Saraylar…
Tarihi Antik Bizans’a kadar uzanan semt, hem ulaşım ağlarının hem de ticaretin merkezi olduğu için yüzlerce yıldır önemini koruyor. Eminönü’nün mimari karakteri, zaman içinde büyük değişikliğe uğradı. Bu değişimde Galata Köprüsü’nün rolü büyük.
Tarih boyunca farklı uluslar tarafından sık sık işgale uğrayan semt; içinde dini anıtlardan hanlara, çarşılardan hamamlara kadar pek çok eser barındırıyor.
Merhaba Selen,
Ne kadar güzel ve kaliteli bir websitesi bu böyle, yazıların bilgilendirici ve okuması keyifli ve kolay. Cidden MaschAllah !
Dünyanın en bilgilendirici ve samimi websitesi olabilir. Gerçekten hepsini büyük bir içtenlikle okudum, eline sağlık Selen abla. Kolay gelsin!💗