Kendini Öldüren Ayıyı Fotoğraflayan Michio Hoshino

Japon fotoğrafçı Michio Hoshino, bir ayı tarafından saldırıya uğrayıp hayatını kaybetmeden saniyeler önce en sevdiği şeyi yaptı: son fotoğrafını çekmek için deklanşöre bastı. 1996’daki zamansız ölümünden bu yana yirmi yıl geçti, ancak eserleri Japonya’daki ve dünyadaki hayranlara ilham vermeye devam ediyor.

Ödüllü fotoğrafçı Hoshino Michio, Alaska’nın vahşi doğasından samimi anları yakalamak için doğuştan gelen bir yeteneğe sahipti. Çekeceği son fotoğraf karesi ise kendi ölümüne sebep olan bir ayının çadırına giriş anıydı. Michio Hoshino, bu fotoğrafı bir bozayı tarafından ölüme mahkûm edilmeden hemen önce çekmişti.

The Blue Bear adlı kitabın yazarı Lynn Schooler, bir fotoğrafçı olarak, kitabında becerisi ve insanlığı için büyük hayranlık duyduğu Hoshino ile olan dostluğunun hikayesini anlatıyor. Bu hikayenin kaynağı da yazarın kitabından geliyor…

Ölmeden Önce Çektiği Son Fotoğraf

Ayılar başta olmak üzere çektiği diğer vahşi yaşam fotoğraflarıyla tanınan fotoğrafçı olan Michio Hoshino, doğu Rusya’daki Kamçatka Yarımadası’nda bir boz ayı tarafından öldürüldü. İlginç olansa, ölümünün ardından yapılan incelemelerde, fotoğraf makinasında bulunan son görüntüydü…

20 Yıl Boyunca Alaska’yı Gözlemledi

Michio Hoshino,1952’de Japonya’nın Ichikawa şehrinde doğdu. 17 yaşındayken çektiği, Alaska’nın kuzeybatı sahilindeki bir Eskimo köyünün fotoğrafı National Geographic Magazine’de büyük ses getirdi. Bu taktir ona vahşi doğayı keşfetmesi için ilham verdi. Genellikle arkadaşlarıyla hikayeleri paylaşmak ve vahşi yaşam için yola çıkmadan önce ekipmanlarını hazırlamak sadece birkaç gün sürdü.

Hoshino aynı zamanda makalelerinde Alaska’nın insan yüzünü etkili bir şekilde aktaran yetenekli bir yazardı. Takip eden 18 yıl boyunca eyaletin her köşesine defalarca seyahat etti. Alaska manzarasını yaklaşık yirmi yıl boyunca dolaştı.

Fotoğraflarına yeni bir yön vermek isteyen Michio Hoshino 1972 yazında, belediye başkanıyla birlikte Alaska’ya gitti. Hoshino zamanla, doğa ve yaban hayatı üzerine yoğunlaşan profesyonel bir fotoğrafçı oldu. Kariyeri, fotoğraflarının sayısız Amerikan ve uluslararası dergide yayınlanmasıyla devam etti.

Hoshino, çok az fotoğrafçının elde ettiği bir başarıya sahipti. Eserleri geniş çapta yayınlandı ve kendi Japonya’sında ve dünyanın dört bir yanında sergilerde yer aldı.

Rusya’da Bozayı Belgeseli İçin Yola Çıktı

Tarihler Ağustos 1996’yı gösterirken, Rusya’daki Kamçatka Yarımadasında kahverengi ayılar hakkında bir belgesel film çekilecekti. Hoshino da bu belgesel ekibinin bir parçasıydı. Belgesel bir Japon televizyonu içindi. 8 Ağustos 1996 günü Kamçatka’nın açıklarında birçok görüntü alındı. Fotoğrafçılar yoruldu, güneşin batmasıyla tüm ekip dinlenmeye çekildi.

Çadırına Bozayı Saldırdı; Fotoğraf Makinesini Çıkardı!

Japon fotoğrafçı, dinlendiği çadıra girdikten sonra kaderin onun için hazırladığı sürprizden haberi yoktu. Öğlenin ardından yaklaşık bir saat sonra diğer takım üyeleri Hoshino’nun çadırından çığlıklar duymaya başladı. Hoshino, o gün baraka yerine çadırda uyumayı tercih eden çılgınlardan biriydi. Bir grup, Michio’nun hedefine varır varmaz büyük bir çılgınlık gördüler. Hoshimo bir bozayı tarafından param parça olmuştu. Avcının otopsisinden sonra Michiko’nun elleri, ayının midesinde bulundu.

Asıl sansasyon bu olmadı. Bozayıların olduğu bir ormanda uyumak baştan büyük bir çılgınlıktı. Akılalmaz olansa; Hoshino’nun ayı ona saldırmadan önce çekmiş olduğu fotoğraftı. Ölü bedenine ulaşan arkadaşları daha sonradan fotoğraf makinasını incelerken gördüklerine inanamadılar. Çekilen son fotoğraf, Hoshimo’yu öldüren bozayının kendisiydi. Hem de bunu bizzat Hoshimo çekmişti.

Hoshimo çadıra girdikten sonra muhtemelen gün boyu çektiği fotoğraflara bakmakla meşguldu. Bir ayının onu o anda ziyaret edeceğinden habersizdi. Ayıyı karşısında gördüğü anda ise kaçmayı değil, bu anı fotoğraflamayı düşünmüştü.

Bir Bilet Üç Ülke: Basel Havalimanı

Basel Euroairport, İsviçre’nin Basel, Fransa’nın Mulhouse ve Almanya’nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası bir havalimanı. Yani uçağının…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like