Tepe’ye ismini veren Pierre Loti’yi veya büyük aşkı Aziyade’ye olan aşk hikâyesini duymuş muydunuz?
İstanbul’un Eyüp ilçesinde Haliç’e nazır bir tepe olan Pierre Loti kahvesinin 40 yıl hatırı var. Tepeye adını veren Fransız asker, başta kendi ülkesi olmak üzere işgal kuvvetlerine karşı aldığı tavır ve Türk dostluğuyla Milli Mücadele döneminde takdir kazanmış biri. Bizler onu, İstanbul ile özdeşleşen büyük aşkı Aziyade’den tanıyoruz; namı diğer Hatice’den.
ÖNCE OSMANLI’YA SONRA HATİCE’YE SEVDALANDI
1876’da subay olarak gelen Pierre Loti, Selanik’te önce Osmanlı’ya, sonra da Aziyade adını verdiği Çerkez bir güzele vuruldu. Hatice o dönem bir ağanın üçüncü eşidir fakat aralarında oluşan bağ bu ilişkiden ikisini de alıkoyamaz. Hatice’nin İstanbul’a geleceğini öğrenen Loti, sevdiği kadından önce İstanbul’un yolunu tutar ve başlar onu beklemeye.
HALİÇ MANZARASINDA GİZLİ BİR AŞK
Pierre Loti, aşık olduğu kadını beklediği bu şehri de adım adım dolaşır. Her adımda Aziyadesine ve İstanbul’a tekrar tekrar aşık olur. İstanbul’un destansı güzelliğinde tutkulu bir aşk yaşamaya başlayan çift, bugün Pierre Loti diye adlandırılan Rabia Hatun Kahvesi’nde buluşurlar. Haliç manzarası karşısında gizli gizli görüşen ikilinin aşkı, Fransız askerin ülkesinden acil olarak çağrılmasıyla beklenmedik bir anda son bulur.
İSTANBUL’A DÖNDÜĞÜNDE ACI HABERİ ALDI
Ne Aziyade, ne de Pierre Loti birbirlerini asla unutamaz. Fransız subay bu hasrete dayanamayıp tekrar İstanbul’un yolunu tutar. Döndüğünde hiç beklemediği bir şey duydu. Biricik aşkı Hatice, yıllarca ondan haber beklemişti. Loti’nin ona geri döndüğünü göremeden genç yaşında hayata gözlerini yummuştu.
FRANSA’DAKİ EVİNE HATİCE’NİN MEZAR TAŞINI YAPTIRDI
Pierre Loti, kaybettiği sevdiği kadının dillere destan aşkını kitaba karalamaya başlar. Onun için düşündüğü her bir satırı kaleme döker. Aziyade’ye ölümsüz bir aşk besleyen Fransız subay, Hatice’nin mezar taşının bir kopyasını Fransa’daki evine yollatır.
PİERRE LOTİ TEPESİ
Aziyade ve İstanbul’a olan aşkıyla bilinen Pierre Loti’nin sık sık gittiği kahve, işte bu hikâyesiyle ‘’Pierre Loti Tepesi’’ adını aldı.
KENDİ ÜLKESİNİ ELEŞTİREN BİR TÜRK DOSTU
1913’te Can Çekişen Türkiye kitabıyla Batı politikalarını eleştirip Türkler’e destek verdi. Loti, o yıl Türkiye’ye geldiğinde Tophane Rıhtımı’nda büyük bir törenle karşılanmıştı. Kendi ülkesi Fransa’nın işgalciliğini eleştirip, Türk aşkı Hatice için de ilk romanını bugün gittiğimiz ‘Pierre Loti Tepesi’nde yazmıştı. Bu hüzünlü aşk hikâyesinin kahramanı Aziyade’nin mezarı, Eski Topkapı Mezarlığı’nda.