Mezopotamya’nın mistik şehri Şanlıurfa’da iki gün dolu dolu gezdim; yedim içtim geldim koşa koşa bu güzel şehri sizlere anlatmaya… Develeri, çöl manzaraları, kült bir filmden fırlamış gibi… Bedeviler o gün bugündür bu topraklarda kendi örf ve adetlerini koruyarak yaşamaya devam ediyorlar. Arap kültürünün etkisi her yerde kendini hissettiriyor.
Kurtuluş Savaşı’nda halkın gösterdiği üstün başarı nedeniyle “Şanlı” unvanını alan bu kadim şehri birlikte dolaşalım istedim.
Urfa gördüğümüz tüm yerlerden çok farklı. Özellikle de Harran. 1800’lerde Osmanlı’nın Urfa’ya yerleştirdiği Bedeviler o gün bugündür bu topraklarda kendi örf ve adetlerini koruyarak yaşamaya devam ediyorlar. Arap kültürünün etkisi her yerde kendini hissettiriyor. Taş sokakları, tarihi ibadet yerleri, Şanlıurfa Kalesi, sokaklara girerken kendinizi birçok dine mensup hissettiğiniz topraklar. Burası Şanlıurfa, güzel insanların diyarına hoş geldiniz.
Ne Zaman Gidilir?
Bizce gitmek için en kötü zaman yaz ayları. Ben Ağustos ayında gittim, yine de hava 35 dereceyi gördü; bu iyi günüymüş. Şöyle söyleyeyim 2017 Haziran’ında sıcaklık 60 dereceyi buluyor. En iyi zamanı Ekim ayı çünkü hem sıcaklıklar düşmüş oluyor, hem de pamuk hasadı vakti.
Sazan Balıklarıyla Balıklı Göl olsun, enfes camii ve türbeleri olsun, Bedevi esintisiyle Harran olsun, batık şehriyle Halfeti olsun… Birbirinden renkli kültür yolculuğumuzu detaylı izlemek için videoya tıklayın!
Göbeklitepe’nin Hikayesi
Göbeklitepe’yi şehir merkezine arabayla 20 dakikada ziyaret edebilirsiniz. Burası, ülkedeki en özel yeraltı kazı alanlarından biri ve aynı zamanda tarihin bilinen en eski en büyük tapınağı. İnsanlığın en eski hatıralarına olan temas insanı deyim yerindeyse zaman yolculuğuna çıkarıyor. Özel bir yürüyüş köprüsü üzerinden, bulunan kalıntıları gözlemleyebiliyorsunuz. Aslında bir nevi eski tören alanı özelliğine sahipmiş. Kalıntılara dikkatli bakarsanız devasa sütunlar üzerine kazınmış hayvan figürlerini görebilirsiniz. Özel bir arabanız yoksa, buraya gelmek biraz zor. Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Harran Evleri
Urfa’da ilk gitmeniz gereken rotalardan biri Harran Ovası’ndaki Harran’daki Kubbe Evleri. Burası dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri. Özgün yaşam tarzı bu evlerde de devam ediyor. İçerideki dekor hala kültürünü koruyor. 8 odalı bir Harran evini gezme fırsatımız oldu. Bebek beşikleri, yayıklar, eski tarz tepsi ve ocaklar oldukça ilgi çekici. Harran Kalesi ve Tarihi Harran Üniversitesi kalıntıları bu bölgede görülmesi gereken yerler.
- Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
- Haleplibahçe Mozaik Müzesi
- Kızılkoyun Mağaraları
- Balıklıgöl
- Ayn Zeliha Gölü
- Rizvaniye Camii
- Halil’ür Rahman Camii
- Mevlid-i Halil (Dergah) Camii ve Mağarası (Hz. İbrahim’in Doğduğu Makam)
- Urfa Kalesi
- Gümrük Hanı
- Müslüm Gürses Müzesi
- Kurtuluş Müzesi
- Mutfak Müzesi
- İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi
- Urfa Kent Müzesi
- Eyüp Peygamber Makamı ve Camii
- Göbeklitepe
- Harran Ören Yeri
- Harran Kümbet Evleri
- Bazda Mağaraları
- Han El Barur Kervansarayı
- Şuayb Antik Şehri
- Soğmatar Antik Kenti
- Halfeti
Good article.