Vaniköy Kandilli’de Boğaz Turu Planladık

Çengelköy’den başlayan Boğaz turumuzun ikinci durağı Vaniköy’deyiz. Ardından meşhur Kandilli Rasathanesi ve Adile Sultan Sarayı’nı görmek için Kandilli’yle yola devam… 

Denize nazır bir semtte insanın gözü ne müze arar, ne bar. Seni Kandilli’de mutlu edecek tek şey ince belli bir bardak çay. Adile Sultan’ın deniz manzarası için bir sarayda yaşamana gerek yok. Tüm maviliğiyle, sisli bir Boğaz manzarası herkes için var.  Sabaha karşı kan kırmızısı güneşin doğuşu ile şehrin uyanmasını bekleyip, insanların sokaklara dökülmesini izleyip, oltana takılacak en taze balıkları yakalamak için erken kalk. Şehrin içinde kalıp uzaklaşmış hissetmek için sokak sokak gezmenin keyfini yaşayanlar bilir. Sabahın ilk ışıklarıyla mavinin tonları arasında rahat rahat nefes aldıktan sonra kahvaltı sofrana bir de menemen söyledin mi, bundan güzel Pazar mı var? 

VANİKÖY’ÜN HAVASINI ÇEK İÇİNE

Kuleli Askeri Lisesi’ni az geride bıraktın mı önüne Vaniköy düşecek. Bizans döneminde burası “Napzimakion” olarak bilinirdi.  İmparatoriçe Teodora, bu bölgede İstanbul şehrinin fahişelerini yola getirmek için bir manastır yaptırmıştı. Ne yazık ki Bizans’tan geriye Vaniköy’de tek bir taş kalmamış geriye.  IV. Mehmet’in Şeyhülislamı Vani Mehmet Efendi’nin bu kıyılarda 17 yalısı var: semtin adı da işte buradan geliyor. Hangimiz bu yalıların önünden geçerken ‘şöyle bir evin olacak…’ diye hayal kurmadık ki. Biliyorum belki de Vaniköy Mescidi’nin onlarca kez önünden geçtin. Mahmut Nedim Paşa Yalısı’na defalarca göz gezdirdin ama deniz manzarası her zaman baskın geldi. Anlayacağın burada senin için temiz havadan fazlası yok. Yürümeye devam edelim. Sahil hattındaki bir sonraki durak: Kandilli. 

KANDİLLİ’DE İSTANBUL ERKEN BAŞLAR

Meşhur Kandilli Rasathanesi, Adile Sultan Sarayı, şirin ara sokakları ve deniz manzaralı yalıları ile ünlü Kandilli’den selamlar. II.Mahmud’un çoğundan birisi olan Adile Sultan tarafından inşa ettirilen sarayı hepimiz Kandilli Kız Meslek Lisesi olarak tanıdık. Şimdilerde kültür ve kongre merkezi olarak kullanılıyor. 

ADİLE SULTAN’DA BİR KAHVE?

Küçüksu Kasrı’nın bulunduğu Boğaziçi’nin bu şirin yöresinde, vapur iskelesinin hemen yanında yer alan güzel bir restoran var: Suna’nın Yeri. Fakat kahveni Adile Sultan Sarayı’nın manzarasında içmek istersen Borsa Restoran’da yerini ayırtalım. Özellikle et yemekleri çok nefis. Bu güzel salondan kuzeye doğru baktığında Fatih Sultan Köprüsü’nü, Anadolu Hisarı’nı ve Rumeli Hisarı’nı, güneye baktığında ise Boğaziçi Köprüsü’nü göreceksin. 

SIRAEVLER SOKAK’TA MAVİLİĞİ YAKALA

Eski Osmanlı motiflerini sever misin? Eminim aramızda delileri vardır. Sıraevler Sokak’ta bulunan sıra sıra dizili Osmanlı tarzı evleri görmek isteyebilirsin. Bir sokaktan fazlasını bekleme. Bu dar yollarda yürürken karşına iki duvar arasından kimi zaman sızıntı şeklinde deniz manzaraları çıkacak. Yüzüne vuran maviliği seveceksin ☺

Kandilli İskelesi’ne, Eminönü veya Bebek’ten direkt olarak yapılan şehir hatları vapur seferleri ile de 10 dakikada İstanbul’un diğer yakasındasın. 

CEMİLE SULTAN KORUSU

100 dönümlük koruyu Padişah Abdülmecid 37 çocuğundan biri olan kızı Cemile Sultan’a hediye etmiş. Ne yazık ki 1952’de Cumhuriyet Bayramı gecesi elektrik kontağından çıkan yangında konak kül olmuş. Ta ki İstanbul Ticaret Odası Vakfı burayı kiralayana kadar… Vakıf koruya yeniden hayat verdi, tesisler kurdu. Doğal yapının korunmasına dikkat etti. Yürüyüş yolları, tenis kortları, basket sahası, mini golf, dev satranç sahası, uçurtma alanları var. Püfür püfür Boğaz havası, yeşillikler içinde oksijene doyuyorsun. Bu korudaki etkinlikler için tesis üyeliği alman gerekiyor. 

Che Guevara’nın Latin Amerika Gezi Notları

Karşınızda Küba’nın devrimci gerillası Che değil, 23 yaşında her şeyi geride bırakarak Güney Amerika’ya doğru bir yolculuğa çıkan…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like