Avustralya’nın Coober Pedy kasabası sakinleri, ortalama 50 derece sıcaklığa ve kuraklığa meydan okuyarak bir asırdır yer altında yaşıyorlar.
Güney Avusturalya’nın çölünde, dünyanın opal başkenti olan, ülkenin en tuhaf kasabasını ziyaret ediyoruz: Coober Pedy. Bu kasaba yaklaşık 150 milyon yıl önce okyanusla kaplıydı. Su çekildiğinde inanılmaz bir yaşam alanı haline geldi. Eski madenciler buraya geldiklerinde, bir teneke ya da bir çadırda yaşayamayacaklarını fark ettiler. Çünkü 50 derecenin altında –takdir edersiniz ki- nefes almak mümkün değildi. Coober halkı için yerin altında yaşama fikri, sıcaktan kaçmak için klimalı bir alışveriş merkezine girmek gibi bir düşünceyle başlamıştı.
OPAL MADENİ BAŞKENTİ KEŞFEDİN
Avustralya Güney taşra gerçekten büyük bir yer. Uçsuz bucaksızlığı gerçek anlamda hissetmek ve çöllerin, boyalı tepelerin ve Avustralya’nın en büyük gölünün inanılmaz manzaralarını içinize çekin.
Dışarıdan baktığınızda bilmem kaç hektarlık devasa bir çöl arazi olarak görünen Coober Pedy’de yaşam, alışık olduğumuz düzenin tam tersine hizmet ediyor: Yer altı yaşamı. ”Yeraltında yaşam mı olurmuş canım….” diye düşünmeden edemiyor insan ama evet; Kasaba, dışarıdaki herhangi bir yerleşim yerinde bulunan modern ulaşılabilir imkanların hemen hemen hepsine sahip.
EYRE GÖLÜ’NÜN ÜZERİNDEN UÇ
Coober Pedy’de 30 dakikalık bir uçuş ve Breakaways’in alçak uçuş turu, mesaların ve taşlı çölün çarpıcı bir manzarasını keşfedebileceğiniz en iyi yöntem. Hardal sarısının bu denle serildiği bir örtü üzerinden uçuyorsunuz; güneşin tonları dörtbir yanı kaplamış. Avustralya’nın benzersiz boşluğunda, daha önce görmediğiniz bir doğa ortamına şahit olacaksınız.
BİR AVUSTRALYA İKONU: EYRE
Kati Thanda olarak da bilinen Eyre Gölü de, bir başka ikonik Avustralya dönüm noktası. Bu gölün üzerinden yapacağınız bir uçuş deneyimi, sınır algılarınızla oynuyor. Gerçek olduğuna inanmak için gerçekten görmeniz gereken yerlerden biri.
BOYALI TEPELERİ GÖRÜN
Boyalı Çöl’de bir tur atın. Doğanın ortaya çıkardığı 80 milyon yıl süren kırmızı, turuncu, sarı ve beyaz renkli tepeleri görün. Kameranı unutursan pişmanlığından kafanı kuma gömersin. Bir yanınız sarı, bir yanınız pembe. İlginç hayvanlarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek; gözünüzü dört açın.
AVUSTRALYA HAYVANSIZ OLMAZ: BREAKAWAYS
Kasaba, tuhaf ve ilginç manzaralarla dolu. Coober Pedy’de sıradışı heykel şeklinde şehrin panoramik manzarasını sunan birçok ilginç yapı var. Nefes kesen Breakaways Conservation Parkı’nda doğa olaylarını sorgulayacaksınız. Yaklaşık 37.000 dönüm alanı kaplayan park, kırmızı kangurular ve Avustralya kuş türleri dahil olmak üzere yerli bitki ve yaban hayatının bolluğuna ev sahipliği yapıyor.
DÜNYANIN EN UZUN KÖPEK ÇİTİ: DOG FENCE
Ayrıca , bugün hala korunan Avustralya mirasının eşsiz bir parçası olan Dog Fence var. Bu, dünyanın en uzun köpek çiti ve şehrin yaklaşık 30 km kuzeyinde.
ARADIĞINIZ HER ŞEY VAR
Coober Pedy, Catacomb Kilisesi de dahil olmak üzere bazı muhteşem yer altı kiliselerine sahip. Coober Pedy’de yer altı evlerini, kafelerini, kiliselerini ziyaret edebilir, yer altı otellerinde kalabilirsiniz. Bir yer altı kitapçısına uğrayabilir ve ya Avustralya’nın yer altı kamp alanında doğayla bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
ŞİMDİ TURİSTLER FLASH PATLATIYOR
Madencilik, 90’lı yıllardan bu yana keskin bir şekilde azaldı. Şehir yeni bir yaşam için sıra dışı bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Maden ya da mandenciye dair bir şey kalmadı, bu kasaba şimdi flash patlatan turistlerle dolu.
İLGİNÇ BULACAKSIN
Kasabada hem yer altı hem de yer üstü seçeneklerinde çok sayıda konaklama seçeneği var. Ocak veya Şubat ayında ziyaret etmemeyi deneyin. Birçok turistik ve restoranlar kapalı oluyor. Coober Pedy’yi Avustralya’daki en dikkat çekici yerlerden biri olarak bulacağından emin ol.